In de studio

Studio als huiskamer
Een portret gemaakt in de studio levert een rustige, strakke achtergrond op, waardoor de aandacht naar de geportretteerde gaat. Hierdoor kan het portret mooi in serie worden gehangen, zonder dat het te “druk” oogt. Een ander voordeel is uiteraard dat er altijd gefotografeerd kan worden: weer of geen weer. Ik kan echter ook thuis of op kantoor fotograferen. Of we kiezen voor een speciale plek in de stad, of juist in de natuur (het strand of het bos). Een omgeving van takjes en blaadjes kan grafisch een prachtig effect hebben in een zwart wit foto.

Op locatie

Op locatie in Spanje (90 km vanaf Valencia)
Op speciaal verzoek kan er een aantal keer per jaar gefotografeerd worden in Spanje, waar we gebruik maken van de grote tuin en boomgaarden. Er kan ook een overnachting voor een familie aan gekoppeld worden, voor extra ontspanning voorafgaand aan de fotosessie.

Vrouwenportretten

Naast kinder- en familieportretten, specialiseer ik me in naaktportretten van vrouwen (al dan niet tijdens de zwangerschap). Deze foto’s kunnen in de studio gefotografeerd worden, of thuis of in de natuur (op locatie). Op deze website worden de meeste naaktportretten niet getoond, maar bij een bezoek aan mijn studio kunnen we wat meer voorbeelden bekijken.

Techniek Zwartwit afdrukken | kunstfotografie

Digitaal
De Nikon camera: “Ongekende scherpte in details”.
Het grote voordeel van het digitale fotograferen is dat kleur ook later nog kan worden omgezet worden naar zwartwit. Het liefst beperk ik me bij een portret tot een ‘retouche’ voor (stof)vlekjes en kleine pukkeltjes of tijdelijke littekens. Op verzoek echter pas ik ook uitgebreide correcties toe voor kringen, rimpels of andere oneffenheden in het gezicht, maar nog altijd zo subtiel dat er een gevoel van “echtheid” overblijft.

Analoog
De zwart wit Hasselbladfoto: “Net een handafdruk op barietpapier, zoals vroeger!”.
Ik fotografeer ook nog steeds met de Hasselblad-camera op negatief, dat is opgebouwd uit onregelmatige korrels (en niet uit perfecte pixels). Het lijkt alsof lijntjes daardoor iets meer aan zachtheid behouden dan bij de digitale techniek. De negatieven worden met de hand ontwikkeld en daarmee behoudt het fotografie-proces haar ambachtelijk karakter. Bij het werken met de Hasselblad gaat mijn voorkeur uit naar het zwart wit portret.

Of er nu analoog gefotografeerd is, of digitaal, ieder bestand moet optimaal ingescand en zeer nauwkeurig bewerkt worden voor toon- en kleurcorrectie, om te komen tot een perfecte zwart wit print. Daarbij maakt de combinatie van speciale zwart-wit/grijs inkten in verschillende teinten, samen met het gebruik van speciaal bariet-papier, dat de uiteindelijke print een optimale scherpte en diepte van zwarttonen bereikt, zoals in de ouderwetse bariet print. De afdruk krijgt een magisch- realistische uitstraling, waardoor de prints niet te onderscheiden zijn van de vroegere handmatig vervaardigde prints uit de doka.